Google säljer ditt privatliv till annonsörerna

googlelogo

Hur får du alltid upp det rätta sökresultatet för din snabba sökning på Google? Med hjälp av cookies har Google var tagit reda på vad du har sökt innan, vilka sidor du har besökt men nu säljs ditt namn och privatliv för högstbjudande annonsörer. 

Google har en stenhård gräns mellan ditt användarkonto och den anonumiserade informationen som används för att sälja annonser som är riktade för just dig. Det betyder att sökmotorn i princip vet allt om dig och hittills varit nogranna med att hålla dig anonym för annonsörerna. De har däremot använt så kallade kakor eller cookies som du nu kan se överallt på varje hemsida och dessa gör att sökmotorerna vet vilka hemsidor du har varit inne på. Det kan tyckas vara omtänksamt så att Google vet exakt vad den ska visa dig när du söker via sökmotorn. Däremot ändrades policyn i somras, närmare bestämt den 28e juni 2016 under tystnad vilket skapar en större oro och här nedan ser vi den exakta ändrade formuleringen.

googlesökmotor

Det vill säga Google “kan associera din personliga information med din aktivitet på andra sajter och appar för att förbättra Googles tjänster och de annonser som levereras av Google”. Den här övergången kommer ge sökmotorn att sluta förlita sig på sina cookies och istället kunna spåra användarna via sina konton, detta är en strategi som Facebook succéartat har använt sig av. Dock nämns det också i deras nya formulering att beroende på dina kontoinställningar kan du bestämma och därmed godkänna om annonsörerna får ta del av din privata information eller inte. Vill du inte att din privta information som kan finnas via ditt Google-konto, ska delas till annonsörerna ska du göra följande steg för att anpassa dina inställningar:

1. Logga in på Google-sajten “Mitt konto”.

2. Klicka på “Personliga uppgifter och sekretess”.

3. Scrolla ned till “Hantera din aktivitet på Google” och klicka på “Öppna aktivitetsinställningar”.

4. Är boxen “Inkludera webbhistorik från Chrome och aktivitet från webbplatser och appar där Googles tjänster används” ikryssad? I så fall delar Google med sig av din användardata. Du kan stoppa dem genom att klicka ur rutan.

Sista steget ser ut enligt följande:

googlekontoaktivitet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *