Köpa Cardano – en snabb guide

Post date:

Author:

Category:

Där det för bara några år sedan var relativt ovanligt att svenskar köpte och ägde kryptovalutor i olika former så är det idag gott om människor både i Sverige och resten av världen som investerar i kryptovalutor som ett komplement till vanligt månadssparande i aktier och fonder.

Oavsett vilken anledning du har för att börja investera i cryptovalutor så är det en process att ta sig igenom när man ska köpa cryptovalutor. Om du redan är någon som har ett konto hos en cryptomäklare och har köpt exempelvis Bitcoin eller Ethereum tidigare så är det med största sannolikhet bara att logga in på plattformen som du brukar använda och sedan köpa kryptovalutan precis som vanligt.

Om du aldrig tidigare har köpt cryptovaluta så kan den här texten istället agera som en bra guide för hur man går till väga när man ska köpa crypto och vad man behöver tänka på. Precis som med alla investeringar är det dock viktigt att du har stenkoll på vad du köper för någonting, samt att du förstår vilken risk som du tar när du investerar. Se därför till att du gör research kring Cardano och dess fördelar jämfört med nackdelar mot andra cryptovalutor. Om du vill läsa mer kring detta så kan du klicka på länken för att tas till en sida där det finns en ännu mer genomgående guide till hur man går till väga när man är intresserade av cryptovaluta, samt hur man köper cardano.

Börja med att skapa ett konto hos en nätmäklare

Det första som du måste göra om du är intresserad av att köpa cryptovaluta är att skapa ett konto hos en nätmäklare. Här finns det en lång rad olika nätmäklare att välja bland, men till skillnad från köp i exempelvis aktier eller fonder så är det inte möjligt, utan du måste öppna ett konto hos en dedikerad cryptoplattform.

Detta är enkelt att göra och det finns en lång rad olika alternativ. Processen involverar dock att du behöver svara på frågor och skicka in en bild på en legitimation, någonting som i sin tur kan göra att man behöver vänta ett par dagar innan man kan sätta igång med att handla crypto.

Bestäm dig för vilken typ av plånbok som du vill använda dig av

En av de saker som gör crypto så annorlunda från både traditionell valuta och värdepapper är att det krävs en dedikerad plånbok för att förvara dessa. Att gå in på hur plånböcker fungerar är någonting som är alldeles för invecklat för en text på den här skalan, så istället kommer vi enbart att gå igenom vilka typer av plånböcker som det finns samt vilka fördelar och nackdelar som dessa för med sig.

Att ha sin cryptovaluta hos en nätmäklare 

När du startar ett konto hos en nätmäklare så är det också standard att man får tillgång till en plånbok direkt hos sin nätmäklare. Detta gör det väldigt smidigt när man vill köpa eller sälja cryptovaluta och du kan enkelt reagera på olika förändringar i priset.

Samtidigt så går detta emot själva grundideén med att du ska vara den enda som har kontroll över din egen cryptovaluta och tillgångar. Detta är någonting som inte alla har ett problem med, men du bör känna till det innan du fattar ditt beslut.

Att ha sin cryptovaluta i “kalla” plånböcker

Det andra alternativet är att du flyttar din cryptovaluta ut från en hemsida och till någonting som kallas för en kall plånbok. Detta betyder enbart att plånboken ligger helt och hållet offline och att nycklarna till dina mynt förvaras säkert utanför en hemsida eller cryptomäklare. Detta kan göra det krånligare att exempelvis köpa och sälja dina mynt

En annan nackdel är även att du behöver hålla stenkoll på dina nycklar. Om du exempelvis förvarar dessa på en dator eller telefon som sedan tappas bort eller kraschar kan det vara omöjligt att få tag på dina mynt igen. Se därför till att alltid ha fler än en plats där du förvarar dina mynt för att skydda dig mot just detta.

Om du enbart vill vara exponerad mot prisförändringar i kursen

Om du tycker att det känns allt för invecklat att öppna ett konto hos en nätmäklare och hålla på och fippla med olika plånböcker kan man köpa någonting som heter certifikat. Dessa finns att köpa hos både Nordnet och Avanza och gör det möjligt att få en exponering mot Cardano utan att äga några mynt. Detta är relativt populärt eftersom det är väldigt smidigt, samt att det gör att man kan handla med Cardano på ett ISK-konto.

Samtidigt så är det inte bara guld och gröna skogar om man väljer att köpa crypto via certifikat. Som vi redan har nämnt så innebär detta att man inte äger några mynt, utan enbart att man är exponerad gentemot prisförändringar i kursen. Detta betyder alltså att man inte förändrar priset när man själv köper och säljer. Dessutom så kan man enabart köpa och sälja certifikat under tiden som börsen är öppen, någonting som gör att man inte kan reagera till prisförändringar som sker under natten eller helgen.

Skatt på vinst

Det finns ett relativt vanligt missförstånd inom den svenska cryptoscenen att man inte behöver betala någon vinstskatt på eventuell vinst som man gör på sina affärer. Så är inte fallet och det är samma skatteregler som gäller på cryptovalutor som när man handlar aktier. Se därför till att du har läst på kring detta samt vilka redovisningsregler som gäller. Om du handlar i certifikat så är detta någonting som du inte behöver oroa dig för nämnvärt, i alla fall om du använder dig av ett ISK.

Sammanfattning


Allt som allt så är det på det stora hela relativt enkelt att köpa Cardano och själva processen är inte överdrivet mer komplicerad än att börja köpa aktier. Däremot så för alla val som man gör med sig att man måste ha koll på dess fördelar och nackdelar och att man är väl införstådd med vad det innebär att handla i cryptovalutor.