Reglerna för Uno

Post date:

Author:

Category:

Uno är ett av världens mest välkända kortspel och har förgyllt många mulna söndagskvällar i Sverige och resten av världen. Tack vare att det är enkelt att lära sig och att spela så är det populärt bland människor i alla olika åldrar och det tar bara några minuter att sätta igång att spela.

I den här texten kommer vi att gå igenom hur man spelar uno, vad de olika korten innebär och mycket annat. Den här texten är perfekt för dig som känner att du vill ha en lite mer pedagogisk genomgång av reglerna än vad som erbjuds i det häfte som man får med när man köper en kortlek.

Detta behöver man för att spela Uno

Att spela Uno kräver inte särskilt mycket utrustning eller plats. Eftersom Uno spelas med en helt unik kortlek så behöver man först och främst skaffa fram en sådan. Dessa är enkla att hitta i spelbutiker eller bokhandlar, men går också att beställa online. Därefter så behöver man bara en platt yta, förslagsvis ett köksbord, för att kunna sätta igång med att spela.

Så många spelare kan man vara

Uno är ett väldigt socialt spel och det går att vara allting från 2–10 spelare under en omgång. Däremot så är den optimala mängden spelare mellan 3–6, då två spelare är lite för lite för att man ska kunna tillämpa några vidare strategier eller liknande. Spelet passar för barn över 7 år, men alla generationer och typer av människor kan få ut en hel del glädje av att spela Uno.

Gör er redo för att sätta igång med att spela

Precis som med alla kortspel så börjar den som ska dela ut korten med att blanda ordentligt. Därefter så delas sju kort var ut och ni bestämmer vem som börjar. Den spelare som börjar får sedan lägga ett valfritt kort. De resterande korten placeras sedan i en hög i mitten av spelplanen och det är sedan från den högen som man drar upp kort om man inte har möjlighet att lägga.

Spelets gång

Färgen har en väldigt central del att spela i Uno och dikterar vilken typ av kort som man får lägga. Det är enbart tillåtet att lägga samma färg som ligger, eller genom att spela ett kort med samma siffra. Ett exempel på detta är om det ligger en grön femma på bordet. Då får man enbart lägga gröna kort eller specialkort. Men man kan även välja att vända på steken genom att lägga en femma som har en annan färg. Man har då förändrat vilken färg som det spelas med och resten av spelarna behöver anpassa sig.

Om man inte kan lägga ett kort så blir man tvungen att plocka upp kort från högen av resterande kort. Om rundan fortfarande är igång när hela spelhögen är slut så blandar man i kort som redan har spelats.

Spelet avslutas genom att den person som enbart har ett kort kvar på handen ropar ut “Uno!”. Därefter så behöver den spelaren lägga ut sitt sista kort, medans resten av spelarna gör sitt bästa för att hindra han eller hon från att göra detta. Slutet av spelet kan således bli riktigt intensivt där en spelare försöker ta sig ut medans andra måste förhindra att så sker.

Räkna poäng

Om ni vill spela mer än en omgång så kan det vara roligt att räkna poäng för att se vilken spelare som vinner spelet även över tid. Detta är inte nödvändigt och om man bara vill räkna vem som vinner flest matcher kan det också vara väldigt roligt.

Att räkna poäng i Uno skiljer sig en aning från andra kortspel och den som lyckas gå ut med alla sina kort får poäng utifrån vad de spelare som har kort kvar på handen sitter med. Vanliga kort är värda samma poäng som siffran de har. Stopp, vänd och dra-kort är alla värda 20 poäng var medans färgkort och färg och dra fyra kort båda är värda 50 poäng var. Den spelare som först kommer upp i 500 poäng vinner sedan spelet.

Räkna poäng i UNO

Även om grunden för att vinna en omgång är att lägga sista kortet kan man också räkna poäng över flera omgångar. Den spelare som först blir av med sina kort får då poäng utifrån vad de övriga spelarna har på hand.

Vanliga kort är då värda samma poäng som siffran på dem och stopp-, vänd-, och dra-kort är värda 20 poäng samt färgkort är värda 50 poäng (både ”Färg” och ”Färg & dra 4”). Den spelare som först når 500 poäng vinner spelet.

Specialkort i UNO

Till skillnad från spel som spelas med hjälp av exempelvis en traditionell kortlek så finns det en hel del olika specialkort i UNO. Dessa kort förändrar spelet på olika sätt och att använda dessa kan ge dig som spelare en stor fördel gentemot andra. Här nedanför följer en snabb genomgång av de olika korten som finns tillgängliga. Vissa av dessa kort går att lägga oavsett vilken färg som spelhögen för närvarande, medans andra kräver att specialkortet har samma färg som den nuvarande spelfärgen för att kunna spelas ut. Alla specialkort har också väldigt tydliga symboler på sig, någonting som gör det väldigt enkelt att förstå vilka kort som är vilka.

En annan sak att notera är att man inte får gå ut på den här typen av kort. När man har ropat “uno!” och lägger ut sitt sista kort så får det kortet inte vara ett specialkort.

Stopp

Detta är ett av de kort som inte är särskilt användbara i början av en omgång men som kan ha stor betydelse under senare stadier av ett parti Uno. Precis som namnet skvallrar om så innebär stoppkortet att nästa spelare inte får lägga någonting alls och att rundan istället går vidare till nästa spelare. Ett Stopp-kort måste läggas på samma färg för att kunna spelas.

Vänd

Precis som med stopp-kortet så är vänd ett kort som påverkar vems tur det är att spela. När man spelar ut vänd-kortet så vänder ordningen så den som la ett kort innan vändkortet spelas får spela ut ett kort igen. Detta är ett kort som kan användas för att flytta bort spelordningen från en spelare som håller på att gå ut och har många praktiska användningsområden. Precis som stoppkortet så kan det här kortet enbart spelas ut på kort av samma färg.  

Plocka upp två

Detta är ett kort som innebär att nästa spelare i turordningen får plocka upp två kort.

Färg

Det här kortet är ett utav de mest raka bland specialkortet och innebär helt enkelt att man får välja vilken färg som ska gälla härnest.

Färg + ta upp fyra

Det här kortet fungerar på samma sätt som färg, förutom att nästkommande spelare i turordningen också får plocka upp fyra kort. Detta kort kan läggas över vilket annat kort som helst.

Det går även att spela Uno online

Även om Uno som brädspel gör sig allra bäst tillsammans med vänner och familj så kan det också agera som ett väldigt trevligt tidsfördriv. Om du är intresserad av att spela Uno men inte har någon som också vill spela i din direkta närhet så finns det gott om olika alternativ. Exempelvis så kan man välja att gå in på någon av de många hemsidor som finns, eller så kan du ladda ner program som gör det möjligt att spela Uno även om du är offline. I dessa tjänster så går det att spela antingen mot datorer eller mot andra spelare online.

Men det går även att spela Uno på sin telefon eller surfplatta, någonting som kan agera som ett trevligt tidsfördriv medans man pendlar eller är ute på resor. Detta är någonting som finns tillgängligt till både Apple och Android och som går att hitta genom att söka på “Uno” i din appbutik.