Nyfiken på det digitala området? 4 tips för nyhetsspanaren

Post date:

Author:

Category:

Det händer hela tiden nya saker i vår digitaliserade värld. Utvecklingen sker snabbt både på AI- området (artificiell intelligens) och många andra områden. Här är ett axploc av nyheter som kan vara kul att kolla upp.

ChatGPT

Den nya chatboten ChatGPT växer just nu snabbare än någon annan app. På bara två månader, fram till januari 2023, har den nått 100 miljoner aktiva användare per månad. Om man jämför med både TikTok och Instagram var detta mycket snabbare; för TikTok tog det 9 månader och för Instagram 2,5 år. Det är Open AI som står bakom denna chatbot. Snart kommer en betalversion att införas som kostar 20 USD/månad.

Klassiska onlinespel

Bland alla digitala nyheter, som ibland nästan gör en yr i huvudet, kan det vara roligt att spela ett välkänt spel ibland. Till exempel klassiker som här online.

Facet’s Financial Wellness

Det finns flera olika appar på marknaden inom området finansiell rådgivning. En av dem är Facet’s Financial Wellness. Anders Jones, som är medgrundare och VD för Facet, har sagt att han genom tjänsten vill göra finansiell rådgivning mer tillgänglig för dem som vanligtvis inte anlitar denna typ av hjälp.

Det finns många olika sätt att mäta ekonomiskt välmående, och Facet’s Financial Wellness-programmet tar sig an alla dessa. Genom att ge verktyg och råd om budgetering, besparingar, inköp och skuldhantering kommer detta program att hjälpa dig på vägen till en bättre ekonomisk framtid. Du lär dig också hur du ska investera smartare och hur du kan förbättra din kreditvärdighet. Detta är bara några av de saker som Facet’s Financial Wellness-programmet kan göra för dig!

Music LM

Silicon Valley står som bekant bakom mycket av den digitala revolutionen. Nu har man skapat en AI som kan skapa musik, Music LM, och kvaliteten sägs vara mycket bättre än tidigare försök. Användaren anger vilken musik som ska skapas, till exempel vilken eller vilka olika stilar som ska användas. Det är Google Research som ligger bakom Music LM. Även röster som ska likna människoröster ingår i Music LM. Experterna spår dock att det alltid kommer att finnas plats för mänskliga musikskapare.

Elon Musk och Open source

Visste du att bland andra Teslas grundare Elon Musk är delaktig i ett stort projekt som handlar om att göra AI-forskning tillgänglig för alla? Det ska ske genom så kallad Open source? Ett sätt att förhindra att tekniken hamnar hos bara några få.