Ap-selfie är höstens snackis!

Post date:

Author:

Category:

apa

En av höstens allra största och kanske framförallt, roligaste, snackis är apan Nauruto, en filurig liten krabat som lyckades med bedriften att knäppa en selfie när fotografen Dave Slater försvann ett slag. Nu pågår en hetsig diskussion huruvida Dave eller Nauruto själv äger rättigheterna till bilderna som togs.

Ovan ser ni resultatet av Naurutos egenhändiga fotosession. Fotografen Dave Slater lämnade kameran i skogen obevakad och det dröjde inte länge innan den stiliga apan ovan agerade linslus. Snacka om att Dave måste blivit förvånad när han bläddrade igenom arkivet i efterhand! Hur som helst, Dave har själv använt bilderna vilka genererat en hel del pengar. Det är inte så konstigt, det är ju inte var dag vilda apor poserar framför linsen. Problemet är att PETA anser apan äga bilderna. De har dragit det hela så pass långt att man tagit ärendet till domstolen. PETA (People for the Ethical Treatment of Animal) anser att de pengar som bilderna dragit in borde användas till att förbättra levnadsvillkoren för Nauruto, hans familj och andra utsatta apor där ute.  U.S. Copyright Office anser att det inte är rimligt att ge upphovsrätten till apan med motiveringen att Nauruto, trots hans mycket söta uppsyn, faktiskt inte är en människa.

Vi på nyhetslistan vet inte riktigt vad vi ska tro, men en sak är säker, Nauruto är förbannat söt och vi skulle kunna tänka oss att ha honom som husdjur alla dagar i veckan.