Bankuttag med ansiktsigenkänning

Post date:

Author:

Category:

Det allra senaste i bankvärlden är utan tvekan en ny typ av bankomat som identifierar personer med ansiktsigenkänning. Det är det kinesiska företaget Tzekwan Technology som står bakom denna uppfinning som av många beskrivits som banbrytande.

 

Ideen med den speciella bankomaten är att öka säkerheten och motverka att pengar plockas ut av obehöriga med ett stulet bankkort. Principen är enkel: I bankomaten finns en inbyggd kamera som tar fotografier av personen som stoppat in kortet och tryckt koden. Bilderna samlas i en databas där alla kontoinnehavare finns lagrade. På så sätt blir det tydligt när en obehörig använder ett stulet kort. Smidigt! Man har också adderat ytterligare en funktion som försvårar sedelförfalskning. Bankomaten registrerar nämligen serienumret på alla sedlar som passerar automaten, på så sätt har man stenkoll på vilka sedlar som inte är äkta.

 

Företaget bakom dessa nya bankomater är kinesiska företaget Tzekwan Technology som i samarbete med Tsinghua University utvecklat bankautomaten. Produkten har redan satts i drift i Kina och är därmed den första bankomat i sitt slag som använder sig av ansiktsigenkänning. När produkten lanseras i övriga världen är ännu okänt.