Bristfällig mobiltäckning i nybyggda bostäder

Post date:

Author:

Category:

På senare tid har det uppstått en hel del tekniska problem i samband med byggnation av energisnåla bostadshus. De tekniska problemen handlar närmare bestämt om utebliven eller försämrad mobiltäckning. Mycket förargligt, kan tyckas.

Anledningen till problemen tycks vara den stora mängd isolering som används. Även den stål och bly som används i väggar och tak verkar spela in. Problemet har dykt upp lite här och var i nybyggnationer, nu senast i de nybyggda bostäderna i området Björnhagen, Stockholm. Husbyggandet har precis avslutats och de boende börjar flytta in, redan nu har problem med mobiltäckning alltså rapporterats. ”I ett samhälle där tillgänglighet är vitalt känns detta som ett stort nederlag” menar Magnus, som precis köpt en av lägenheterna. Svenska Bostäder som ligger bakom bygget tar kritiken med ro och menar att Magnus och de andra nyinflyttade kan införskaffa fast telefoni om problem uppstår.

I dagsläget saknar lagstiftningen rekommendationer när det gäller mobiltäckning och husbygge. Jeanette Wahlström jobbar på Post- och telestyrelsen PTS menar att ett hållbart bygge bör prioroteras framför god täckning: ”Man ska tänka på att byggnader ska stå väldigt länge, tekniken däremot förändras hela tiden.”’

Vi önskar Magnus ett stort lycka till!