Byt glödlampa vart 20e år

Post date:

Author:

Category:

Just nu finns forskning på att du bara behöver byta glödlampa vart tjugonde år och det är väl en riktigt positivt och ljus nyhet! 

Forskning om LED-lampan omnämns som mer miljövänlig eftersom det drar avsevärt mycket mindre energi och på undersökning som genomförts genom Energimyndigheten visar dock att lampan kan vara farlig. LED-lampan har blivit avslöjade att innehålla miljöfarliga metaller som gör att teknikens miljövänlighet har ifrågasatt ordentligt. Men ljuset finns i tunneln! Det nya spanska företaget Iwop har tagit fram en ny teknik för att skapa en ny sorts lampa som de själva anser är det rätta nästa steget i utvecklingen av led-tekniken. Nyteknik.se omnämner i sin artikel att den nya lampan har två intressanta faktorer i uppfinnandet.

  1. Lampan är delvis modulär vilket innebär att den kan byta ut delar i tekniken. Detta är bra om något har gått sönder eller om man vill uppdatera versionen med nyare och modernare komponenter.
  2. Den är ordentligt hållbar

iwop glödlampa

Det är inte bara en hållbar teknik som spanska Iwop strävar efter utan också miljömässigt hållbar lampa. De LED-lampor som produceras och tillverkas idag har en brinntid på uppskattaligen 15 000 till 25 000 timmar. Snålt men det kan bli bättre. Företaget Iwop har använt en värmereducerande design som gör att företaget räknar med att lampan ska kunna ha en brinntid på 86 000 timmar. Räknar man timmar till dagar, dagar till år kan den nya ledlampan lysa upp till 20 år om lampan används tio timmar per dygn.

Ett av våra mål är att minska avfallet av till exempel aluminium, och i stället inspirera till ett ökat återanvändande bland konsumenterna, säger Eduard Alentorn, ingenjör och investerare i Iwop.

Företaget Iwop som ursprungligen är spanskt, har valt att etablera sig i Sverige och det är vi glada för. Statistik visar att svenskar är mer mottagliga för nya miljövänliga tekniker om man jämför med andra europeeiska länder. En klapp på axeln och Miquel Vila som är teknisk chef på Iwop säger att det är riktigt svårt att sprida produkten i hemlandet då mentaliteten är dålig. I Spanien intresserar man sig för produkter som är billiga, vilket även stämmer till andra länder runt om i världen och Vila erkänner att lampan inte är billig. Däremot räknas återbetalningstiden inte ligga på mer än ett år vilket gör den nya ledlampan lönsam.