Handla aktier: En guide för nybörjare

Post date:

Author:

Category:

När det gäller aktiehandel finns det många saker du måste veta för att lyckas. Vanliga frågor är: Hur gör jag för att köpa aktier? Vad betyder det egentligen att blanka aktier?

Oroa dig inte, här är en guide för nybörjare som lär dig grunderna i hur man handlar med aktier.

Det första du behöver förstå är vad en aktie är. En aktie är helt enkelt en del av ägandet i ett företag. När du köper en aktie köper du en liten del av det företaget.

Nästa sak du behöver veta är hur aktiemarknaden fungerar. Aktiemarknaden är den plats där aktier handlas. Den liknar andra marknader, till exempel obligationsmarknaden eller valutamarknaden.

Skapa konto hos aktiemäklare

För att kunna handla med aktier måste du ha ett konto hos en mäklare. A en mäklare är ett företag som köper och säljer aktier för kundernas räkning. När du öppnar ett konto hos en mäklare sätter du in pengar på ditt konto. Dessa pengar är kända som din marginal.

Din marginal är den summa pengar som du har tillgänglig för att köpa aktier. Det är viktigt att förstå att din mäklare kommer att kräva att du upprätthåller ett minimisaldo på ditt konto. Detta är känt som marginalkravet.

Köpa aktier hos mäklare

När du har satt in pengar på ditt konto kan du börja köpa aktier. För att göra detta måste du lägga en order hos din mäklare. Det finns två typer av order: limitorder och marknadsorder.

En limitorder är en order att köpa eller sälja aktier till ett visst pris. En marknadsorder är en order att köpa eller sälja aktier till det aktuella marknadspriset.

När du lägger en order måste du ange hur många aktier du vill köpa eller sälja. Du måste också ange det pris till vilket du är villig att köpa eller sälja.

Om du köper aktier kommer din order att utföras till det bästa tillgängliga priset. Om du säljer aktier kommer din order att utföras till det lägsta tillgängliga priset.

Det är viktigt att komma ihåg att aktiemarknaden är en instabil plats. Priserna kan röra sig upp och ner mycket snabbt. Detta innebär att du kan förlora pengar om du inte vet vad du gör.

Sammanfattning

I den här guiden har du lärt dig grunderna i hur man handlar med aktier. Du måste förstå vad en aktie är och hur aktiemarknaden fungerar. Du måste också ha ett konto hos en mäklare och sätta in pengar på ditt konto. När du har gjort detta kan du börja köpa och sälja aktier. Kom ihåg att göra din research innan du lägger några order.