Hyr en dvärg

Post date:

Author:

Category:

Att hyra en dvärg kan låta som ett smått tokigt påfund. Detta till trots startade Sverige första dvärgförmedling för ett par veckor sedan, något som bemötts med blandade känslor. Företaget hyr ut kortväxta personer för att underhålla på diverse tillställningar där bland annat dvärgkastning och dvärgboxning står på schemat. Företagets verksamhetsområde har fått en hel del uppmärksamhet i media och många ställer sig frågan om uthyrning av dvärgar verkligen är moraliskt korrekt?

Dvarg.se, eller Svensk Dvärgförmedling som är företagets fullständiga namn, drivs av Johannes Eriksson. Bolaget slog upp sina portar under sommaren 2015 och är minst sagt unikt i sitt slag. På hemsidan kan vi läsa om hur Emelies möhippa förgylldes av, för att citera Emelie själv, ”en trevlig liten herre som drack shots med mig i baren”. Den äldre mannen Carl är ytterligare en kund som anlitat företaget när han under sin hyrde sommarfest in ett gäng kortväxta som under kvällen agerade serveringspersonal.

Verksamheten har som sagt väck starka reaktioner och många menar att dvärguthyrning är rent utav kränkande. En av de som berörts mycket illa är Maria Persdotter, ordförande för Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar.”Det finns många saker som företag borde göra. Dvärgkastning känns inte så jättefräscht. Det spelar på gamla unkna fördomar och för tankarna till freak show” förklarar hon förskräckt för Metro.

Johannes Eriksson bemöter kritiken med ro och förklarar att han inte något problem med att folk tjänar pengar på sitt utseende: ”Enligt mitt tycke har vackra flickor tjänat på sitt utseende i alla tider. Varför skulle inte de här personerna kunna göra det?” säger Johannes i en intervju med Metro.

Vi på nyhetslistan kan inte riktigt bestämma oss för vad vi tycker om affärsidén men kommer med stort intresse följa bolagets utveckling framöver.