Nya självkörande bussar först i Kista

Post date:

Author:

Category:

självkörande buss i kista

Prövotiden för de självkörande bussarna är nu slut och beslutet om att minibussar som kommer köra, helt själv längs hela Kistagången. I denna artikel kan du läsa allt om de nya bussarna och hur du kan åka med dem!

Nya självkörande bussar först i Skandinavien

Många förväntansfulla ansikten samlades inför invigningen av de självkörande minibussarna när den ägde rum förra veckan. Det är första gången någonsin i Skandinavien som självkörande bussar kör helt på egen hand i kollektivtrafiken. Politiker såväl som testsugna resenärer fanns på plats för invigningen och man ser stora möjligheter för den nya tekniken.
”– Nu kan kollektivtrafiken på ett bättre sätt ställa sig i människans tjänst, berättar trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) under invigningstalet”

Politikernas främsta förhoppningar är att bussarna i framtiden helt ska ta över den nuvarande kollektivtrafiken och på närmare sikt kunna komplettera kollektivtrafiken. Detta kommer att erbjuda folk att ta sig från a till b utan att behöva gå längre distanser.

Kista först ut i länet

Kista kommer att rulla ut de nya bussarna under kommande veckor och om du vill testa bussarna kommer du att kunna göra det längst Kistalinjen. Näst på tur står resten av Stockholms förorter och snart kommer de nya bussarna att synas över hela länet. När Miljöpartiet går till landstingsvalet till hösten kommer Tomas Eriksson som just nu toppar listan för kandidater lova en utbyggnad för kollektivtrafiken i Stockholms landsting. Han tycker att tunnelbanan fungerar relativt bra men att för de som vill åka åt andra hållet från Kista kommer att kunna ta sig till de stora knutpunkterna betydligt snabbare. Han berättar även att han vill att buss 179 mellan Vällingby och Kista ska bli en så kallad superbuss. Denna superbuss kommer att få ett eget körfält och få förtur i trafiken för att det ska kunna gå dubbelt så fort.

Vem bestämmer om det kommer nya superbussar?

Om det är Miljöpartiet som får bestämma kommer de nya superbussarna att rulla ut redan under nästa år. Men hur blir det om något annat parti vinner? För Kistas del kan detta faktiskt ha en stor påverkan. Detta gäller givetvis om det mot alla odds skulle bli Sverigedemokraterna som tar makten för kommunen och länet. Vi på Magasinkista har kollat på olika statistiska opinionsmätningar och än så länge ser det ut att bli en röd/grön regeringen även i år. Socialdemokraterna leder här med en väldigt hög andel jämfört med Moderaterna som inte ligger lika bra till. Därför hoppas vi att vi kommer att se en röd/grön regering och allt fler miljöinitiativ. Om man kolla på bettingsidor som Betsson kan man faktiskt spela på vilket parti som kommer att regera Sverige under de nästkommande åren. Det är inte bara hos Betsson du hittar odds för att spela på valet utan du kan även vända dig till andra bettingbolag för att hitta odds och spel på valet. Om det är en speciell bonus du är på jakt efter kan du kika in hos Blackjackspel.se där du hittar allt om odds och spel på nätet.