Pokémon Go-spelare får böter

Post date:

Author:

Category:

Ingen har väl missat spelsuccén Pokémon Go som över en kort tid har tagit världen med storm. Ett nytt, innovativt spel som har ett tema som ligger närma alla 80- och 90-talisters hjärtan. Nu bötfälls spelare i Bryssel för vårdslöshet.

pokemongoteknik

Skaparna bakom spelet är Nianticm, Nintendo och The Pokémon Company som år 2013 gjorde ett april-skämt om idén tillsammans med Google och vips – tre år senare står spelet klart. Det har slagit klackarna i taket och har på mindre än en vecka fått fler androidanvändare i USA än dejtingappen Tinder, som också finns i de flestas smartphones. Vad som tro vara den bidragande faktorn till onlinespelets popularitet är den omtyckta serien och filmerna som gjorts om just Pokémon-figurerna och huvudkaraktären vid namn Ash Ketchum. Det är en japansk anime TV-serie som var startskottet för Pokémon på 90-talet och har inga planer på att sluta. I Sverige sändes första avsnittet i mars år 2000 och serien har sänts i över 900 avsnitt som fortsätter att sändas regelbundet både i Sverige och internationellt. Sedan spelet släpptes har mängder av filmer gjorts och den senaste filmen lanserades 2015 som var den 19e i ordningen.

Pokémon Go är ett online spel som används i en app i smartphones som iPhone och Android. Hela spelet går ut på att man ska samla pokémon-figurer som är kända från serien och träna upp dem för att strida mot andra spelares pokémon-figurer. Du samlar karaktärerna till en profil som du själv skapar och genom att använda en GPS-funktion hittar  du dem utomhus samt inomhus på ”riktiga” platser. Du kan se vägar, byggnader, speciella gym där du kan träna dina pokémon-figurer och speciella sevärdheter för platsen som du befinner dig på. Lansering av spelet skedde i början av sommaren i bland annat Japan och USA medan den svenska samt europeéiska lanseringen fick vänta. I mittten av Juli var det dagas för alla svenskar att få ta del av spelet. Här nedan ser du trailern till spelet:

Idén med spelet är inte att jordens befolkning ska bli pokémon-fångare eller experter på att träna upp figurerna. Känslan bakom det hela betyder att spelintresserade samt pokémonälskande människor ska kunna spel och engagera samtidigt som de är ute och rör på sig. Med slogan ”Get Up, Get Out and Explore” tyder på detta samtidigt men tyvärr har det fårr tydliga konsekvenser. Efter fler nyhetsrapporter att pokémon go-spelare har rånats, hittat en död kropp och gått in på privat mark, har det nu skett igen. Den här gången var det ett par fotgängare som ställde till det i trafiken i Bryssel.

I Beligens huvudstad har polisen det tufft. De har haft flera fall av fotgängare som under tiden som de spelat det populära Pokémon-spelet skapat vårdslöshet i trafiken. Många spelare tenderar att att bryta mot trafikregler och kryssa mellan bilar samt rödljus på gatorna. De har skapat fara för både sig själva och andra trafikanter vilket polisen nu sätter stopp för genom att dela ut böter till alla Pokémon Go-spelare som utgör fara eller hinder i trafiken. Det sägs också förekomma bilförare som spelare mobilspelet under pågående körning vilket anses mer betydande allvarligt och det är inte bara i Belgien som detta sker utan runt om i hela världen. Enligt brittiska The Telegraph ska fotgängarna straffas med böter upp till 55 euro vilket motsvarar ungefär 500 svenska kronor och bilföraren ytterligare belopp beroende på konsekvenserna av dess vårdslöshet.

pokemongobil