Regler för kortspelet Hjärter

Post date:

Author:

Category:

Om du är på jakt efter ett fartfyllt kortspel som erbjuder en perfekt blandning av tur och strategi så kan Hjärter passa som handen i handsken. Målet är att slå sina motspelare genom att över tid samla ihop poäng medans man gör sitt yttersta för att förhindra att motspelarna kan ta poäng.

Hjärter är ett väldigt enkelt spel som till en början kan verka oerhört simpelt, men som faktiskt bjuder på en oväntad nivå av djup och strategiskt tänkande. I den här texten kommer vi att gå igenom reglerna för att du snabbt och enkelt ska kunna sätta igång med att spela. Om du vill läsa på mer om hjärter så är det bara att klicka på länken. 

Hjärter i korthet

Hjärter är ett spel som spelas med mellan 3 – 6 spelare, även om det är optimerat för att fungera bäst med 4 spelare. Det enda som krävs är en eller två standardkortlekar på 52 kort och ett bord eller underlag att spela på.

Hjärter spelas i rundor som kallas för stick, precis som många andra populära kortspel såsom Dam eller Chicago. Det finns gott om möjligheter att låta ens strategier skina igenom och tack vare att man spelar ett stort antal stick innan en vinnare koras så spelar skicklighet verkligen en stor roll. 

Kortens värde

I Hjärter så finns det tre olika värden på kort, någonting som är väldigt viktigt att hålla koll på och ha i åtanke under spelets gång.

Alla Hjärterkort: 1 poäng vardera, oavsett valör

Spader dam: 13 poäng 

Resterande kort: 0 poäng

Regler för 4 spelare

Om ni är fyra personer som vill spela hjärter så börjar ni med att dela ut 13 kort till var och en av alla som ska spela. Efter detta är gjort så ska varje spelare välja ut tre av sina kort och skicka dessa till personen som sitter på deras vänster. Efter att detta är gjort så tittar alla spelare på sina kort och den som har Klöver 2 sätter igång sticket. Därefter så går turordningen medsols och alla spelare lägger ut ett kort av samma färg. Den som har den högsta valören vinner sticket och får också starta nästa stick. Spelet fortsätter sedan på samma vis tills alla 13 kort är utspelade.

Man får bara lägga kort av samma färg under ett stick. Detta betyder att om sticket startar med Ruter så måste alla kort som läggs efter det första kortet också vara ruter, annars får de inte spelas.

Om man inte kan lägga

Men det är inte alltid man har en möjlighet att lägga ett kort. Om så är fallet så måste man istället slänga bort ett kort. Man får slänga bort vilket kort man vill, men det finns ett undantag till detta.

Man får inte välja att slänga bort ett kort med hjärter på sig om det inte har spelats ett Hjärter stick. Efter att ett sådant har spelats så är det fritt fram att kasta en Hjärter när man inte har möjlighet att lägga ett kort under ett pågående stick.

Att ta månen

Det är inte helt omöjligt att en och samma spelare vinner alla stick under en runda. Om så är fallet så heter det att den spelaren “tar månen”. Men detta är faktiskt långt ifrån optimalt för den spelaren som tar månen eftersom det ger resterande spelare 26 poäng, medans spelaren som tog månen får 0 poäng. Detta kan i sin tur leda till riktigt intressanta och spännande situationer under spelets gång.

Regler för 3, 5 eller 6 spelare

Om man spelar med 3 spelare så går det inte att dela ut korten jämnt. Istället så får de spelare som har fått fler kort än de andra spela ut två kort under det första sticket. Därefter så spelar man precis som vanligt.

Om man spelar med 5 eller 6 spelare så behöver man istället använda sig av två kortlekar. Detta för dock med sig att det finns dubbla uppsättningar av varje kort. Om två spelare spelar ut samma kort under ett stick så räknas den spelare som la ut kortet först som vinnare.

Om spelare A lägger ut Hjärterkung, varpå spelare B också spelar ut Hjärterkung senare under samma stick så vinner spelare A över Spelare B.

Då är spelet färdigt

Det finns ingen bestämd tidsgräns eller poäng som spelet slutar på. Om ni bara vill spela några rundor så kan 50 poäng vara en bra gräns, eller så ser ni vem som har flest poäng efter en bestämd speltid. Hjärter blir roligare ju fler omgångar som man spelar eftersom det är då som skickligheten tar mest plats.