Roamingavgifterna i EU försvinner

Post date:

Author:

Category:

Likt Gert Fylking klassiska tilltag vid Svenska Akademin vill jag utropa ÄNTLIGEN! Vad är det som jag utropar min glädje över? Först och främst att roamingavgifterna i EU försvinner sommaren 2017 och även att den långdragna frågan äntligen har kommit till sitt slut.

Det var under 2013 som EU-kommissionen lade fram ett omfattande telekompaket där de ville sänka kostnaderna för privatkunder när de rörde sig inom EU. Sedan EU lade fram den idén har flera länder varit oeniga om många punkter vilket har resulterat i en långdragen förhandling. Nu ser det ut som att alla medlemsländer har kommit överens. Redan den sista april 2016 kommer roamingavgifterna sänkas och under sommaren 2017 kommer roamingavgifterna försvinna helt.

Operatörerna kommer dock fortfarande kunna ta ut avgifter och det får enbart göras för att förhindra missbruk. Ett exempel på missbruk är att om en kund köper ett SIM-kort i ett EU-land där inrikespriserna är lägre för att använda det i sitt eget hemland eller om en kund till exempel håller sig permanent utomlands med ett abonnemang från sitt hemland. Dessutom har det förhandlas fram nya regler om nätneutralitet vilket begränsar internetleverantörernas möjlighet att erbjuda visa kunder bättre kvalité och snabbare hastighet.

Det är väldigt bra att det äntligen har tagit fram en lösning. Framförallt för konsumenten så att den vet vad som gäller och inte gäller när personen reser inom EU. Det kan vara mycket luddigt överlag vad som gäller för ens mobilabonnemang. En annan aspekt är att vi är så pass beroende våra mobiler och det är inte okej att vi ska betala hutlösa priser för att vi ska ha möjligheten att kommunicerar med varandra.

Vad är egentligen roaming? Det är ett begrep som säkert många kliar sig i huvudet över. För att göra det väldigt enkelt betyder det att när du lämnar Sverige och inte har täckning längre så hoppar din operatör över till ett annat lands operatör helt automatiskt. Detta görs för att du ska kunna fortsätta använda din mobiltelefon men samtidigt så tas det ut avgifter vilket gör att din mobilräkning kan bli mycket dyr. Detta kommer vi alltså slippa betala extra för vilket innebär att det inte kommer vara svindyrt att ringa från något land inom EU.