Storsatsande övervakning räddade inte Gävles Julbock

Post date:

Author:

Category:

julbockgävle

Det stora traditionen i Gävle fick ett kort avslut efter bara några timmar. Julbocken stod i brand trots storsatsning på kameraövervakning som skulle känna igen hoten mot bocken själv. 

I år skulle Gävles berömda julbock fylla 50 år och efter invigningen var missödet ett faktum. Inför den här cermoni berättade Mindmancer, som är baserat i Göteborg, om deras stora satsning på ett kameraövervakningssystem som skulle själv skulle kunna känna igen vad som är ett hot för bocken. De berättade också hur arbetet med säkerheten hade skötts och ärendet hade blivit översett av säkerhetschefer och Länstyrelsen. En säkerhetsgenomgång hade hållits med alla parter som är beröda av ärendet. Kommunikationsansvarig på Mindmancer, Oscar Efverlund sa på denna genomgång:

– Leverans och installation har gått bra och alla inblandade har gjort sitt yttersta. Gävlebocken är ett intressant objekt som är mycket mer än bara en juldekoration.

Men bara några timmar efter invigningen stod julbocken i lågor och frågorna är många om hur det här kunde gå till trots den stora säkerhetssatsningen. Kommitténs, som har hand om firandet runt bocken, talesperson Maria Wallberg säger att det inte var fel på säkerhetssystemet. Wallberg menar på att det intelligenta bevakningssystemet var på plats och skulle sätta igång ett autolarm när den känner av rörelser innaför gärdsgården. Talesperson Wallberg menar på att det var en brandbomb som kastades och därmed var det uppenbart att systemet för säkerheten inte fungerade.

Enligt Gefle Dagblad har kommunen lagt totalt 2,3 miljoner svenska kronor på  julboken år 2016 inklusive uppbyggnad, drift, marknadsföring och de stora festligheterna på grund av att traditionen fylld 50 år. Oscar Efverlund, från Mindmancer, vill ännu inte uttala sig om vad som hände med tanke på att utredning fortfarande pågår.

Bild: Tony Nordin (CC)