Vad är utdelningsaktier?

Post date:

Author:

Category:

Utdelningsaktier innebär att olika aktiebolag delar med sig av sin vinst till de som bestämt sig för att investera i företaget. Detta är en investeringsmetod som många lockas av allt eftersom det ökar chanserna för investerare att tjäna en passiv inkomst.

Utdelningsaktier i sig är inte särskilt komplexa och är samtidigt vanligt förekommande i investeringsvärlden idag. Rent kortfattat avser utdelning en belöning, kontant eller på annat sätt, som ett företag ger ut till de som innehar andelar i deras aktier. Dessa utdelningar kan ges i olika former, såsom kontant betalning, aktier eller någon annan form.

Företagets utdelning bestäms av styrelsen i företaget och kräver samtidigt aktieägarnas godkännande. Det är dock inte obligatoriskt för ett företag att dela ut andelar, men när företag går i vinst gör dem det mer än gärna för att behålla sina investerare nära.

Utdelningsaktier = stabil investeringsmetod

De bästa utdelningsaktierna kan ge ett stabilt och växande inkomstflöde för investeraren på lång sikt. Det kan därför ses som en säker investeringsmetod för den som önskar att se sitt kapital växa över tid. Samtidigt är det ett bra sätt att hjälpa ekonomin och företag på, eftersom man tenderar att investera i de företag man tror har ljusa framtidsutsikter.

Det är dock smart att investera i väletablerade företag eftersom det är mer sannolikt att deras utdelningar är relativt höga och regelbundna. De flesta företagen med utdelningsaktier idag klassas som lönsamma företag, då de faktiskt har det kapital som krävs för att dela ut återstående belopp till aktieägare.

Så gör du för att investera i utdelningsaktier

Att investera i aktiebolag med investering är inte svårare än att investera i några sorts aktier egentligen. Du gör det helt enkelt genom att vända dig till din bank eller en onlinemäklare/handelsplattformar. Det finns ett par olika plattformar att välja mellan om du inte vill gå via din bank. Några av de största aktörerna på marknaden idag med utdelningsaktier är bland annat Avanza, Nordnet och eToro. Men det finns såklart andra plattformar som också är värda att utforska.

När du väl bestämt dig för plattform registrerar du dig på denne. Du fyller i dina personuppgifter, väntar på bekräftelse och därefter kan du börja investera. Du letar helt enkelt efter de utdelningsaktier du gärna vill investera i, väljer antal och köper de aktier med utdelning. Är du nybörjare är det smart att börja med ett mindre belopp.

Vilka företag ska jag investera i?

Att välja vilka utdelningsaktier man ska köpa är inte det enklaste. Inte med tanke på det enorma utbud som finns. Det är därför förnuftigt att kika på faktorer som hur mycket företaget omsatt under de senaste tio åren, huruvida deras direktavkastning är hög eller låg, samt vilken sektor som företaget du önskar att investera sig i befinner sig. Det är viktigt att företaget levererar en tjänst eller produkt som du tror kan vara värt något i framtiden också, inte bara i dagsläget. Visst ska du köpa utdelningsaktier med hjärtat – men glöm inte att pengar är på spel och därför är det minst lika viktigt att använda hjärnan också!